Våtromsmembran

På gulvkonstruksjoner i våtrom som bad, må det legges en membran under gulvflisene for å hindre at vann og damp trenger ned i konstruksjonen.

Bygging av våtrom i henhold til BVN

Byggebransjens våtromsnorm (BVN) er en bransjenorm for planlegging og utførelse av vannskadesikre, funksjonelle våtrom med høy kvalitet og lang levetid. BVN viser løsninger og spesifikasjoner som oppfyller kravene i teknisk forskrift til plan- og bygningsloven (TEK). Bruk av BVN og dokumentasjon, er beskrevet i BVN 10.200: Hvordan og hvorfor man bør bruke Byggebransjens våtromsnorm.

Våtrom skal bygges i henhold til våtromsnormen, og våtromsmembraner skal monteres av fagfolk som er godkjent for dette. Membranen kan monteres som underliggende, hvilket vil si at den ligger på bærekonstruksjonen med påstøp og fliser over, eller som overliggende lagt på bærekonstruksjonen med fliser direkte på membranen. Kravet til membrantykkelsen er minimum 1,0 mm.

 

 

To typer våtromsmembraner

De to hovedtypene er PVC våtromsmembraner og smøremembraner for våtrom.

PVC våtromsmembran

Har gjerne en tykkelse på 1,5 mm og med kjerne av glassfilt, som gjør dem robuste og helt dimensjonsstabile. Skjøter og detaljer sveises med varmluft, som har samme styrke som membranen i seg selv. Monteringen utføres oftest av tekkere som er godkjent av produsenten eller distributøren.

Smøremembran

Det finnes et utall av smøremembraner på markedet, og disse legges ut av murere, rørleggere eller andre håndverkere.

Mange holder ikke våtromsnormens krav til tykkelse av smøremembran

Mycoteam er et rådgivende konsulentfirma som arbeider innenfor fagfeltet biologisk bygningsskade, som eksempelvis sopp, fukt og insekter. De har de siste årene undersøkt flere hundre baderom utført av profesjonelle planleggere og håndverkere, og ikke ett av dem holdt våtromsnormens krav til tykkelse av smøremembranen.

Daglig leder Kolbjørn Mohn Jenssen i Mycoteam skriver at når man smører på en membran får man 0,15 mm pr. strøk. “Hvis du kan gi meg en profesjonell som har lagt på mer enn 2-3 strøk, altså maks 0,45 mm, så blir jeg svært overrasket. Det er sjelden vi treffer på tykkere enn 0,45 mm”, forteller Mohn Jenssen til DinSide.no.

For å oppnå en tykkelse på 1,0 mm må man altså legge på 6-7 strøk, og det er overraskende å lese at en stor og kjent leverandør av smøremembraner for våtrom skriver på sin nettside: “Ha minst to strøk membran på våtsoner og alle gulv”.

 

Firmaet Bad og Membran AS, Oslo, legger både PVC våtromsmembran og smøremembran. På sin nettside har de lagt ut noen priseksempler som er inkludert moms:

Gulv ca. 5 m²:      PVC-membran kr. 4.500     Smøremembran kr. 10.000.

Gulv ca. 10 m²:    PVC-membran kr. 5.125     Smøremembran kr. 12.000.

 

Finn din nærmeste håndverker, eller ta kontakt med oss i Takringen AS.